Interculturele Communicatie

Presentaties BA-cursus, blok 2 2012-2013, Dep. Moderne Talen, Universiteit van Utrecht

Amerika vs Nederland: Sexplore the differences

Durex_Ad_1

Durex. Glijmiddelen, condooms, vibrators… Geeft het je al rode koontjes? De kans is namelijk heel groot dat je een product van Durex in je nachtkastje hebt liggen! Misschien heb je het gekocht door een reclame op televisie, of nadat je wat research hebt gedaan op het World Wide Web. Dan ben je vast ook wel eens op de Durex-website terecht gekomen. Ook als de bijsluiter niet informatief genoeg voor je is of je wilt gewoon meer informatie over Durex, surf je natuurlijk naar de website. Maar ziet je achter-achternicht uit Amerika hetzelfde als zij naar de Amerikaanse website van Durex surft?

In ons onderzoek hebben we gekeken naar de verschillen tussen de Durex website van Amerika en de Durex website van Nederland. Hoewel de ‘Westerse wereld’ misschien een eenheid lijkt te zijn, zou het zomaar kunnen dat de verschillen tussen Nederland en Amerika groter zijn dan we denken. Tijdens onze analyse hebben we gewerkt vanuit de dimensies van Juliane House, zodat wij een theoretisch handvat hebben om onze analyse aan op te hangen.

Tegen onze verwachting in hebben wij te weinig verschil gevonden om te kunnen stellen dat er sprake is van een cultureel verschil. Beide websites waren vrij direct wat betreft het verwijzen naar producten en termen. Tegen de verwachtingen in kwamen de teksten dus redelijk met elkaar overeen.

Reageer: