Interculturele Communicatie

Presentaties BA-cursus, blok 2 2012-2013, Dep. Moderne Talen, Universiteit van Utrecht

Ketchup in your veins

Wat is het toch fijn dat je, zelfs aan de andere kant van de wereld, altijd bij een KFC of McDonalds kunt binnenlopen en dat daar alles dan vertrouwd is. Want die ketens, die zijn overal hetzelfde toch?

Maar is het allemaal wel zo hetzelfde?
Consumenten reageren volgens onderzoekers positiever op cultureel aangepaste websites. Maar hebben multinationals iets met die informatie gedaan? Zien we culturele aanpassingen eigenlijk wel terug op websites van ketens met meerdere vestigingslanden?

Om dat te onderzoeken is gekeken naar de websites van twee van de grootste multinationale fastfoodketens, namelijk: McDonalds en Kentucky Fried chicken.

Volgens Hofstede zijn Singapore en Nederland op het gebied van zijn vijf dimensies erg verschillend van elkaar. Nu vroegen wij ons af: verschillen de websites dan net zoveel als de culturen zelf dat volgens Hofstede doen?

jaaaa

De teksten van de websites zijn geanalyseerd op aanspreekvormen die zowel op de lezer als op de organisatie zelf gericht kunnen zijn.

Maar na de analyse lijken gevonden verschillen op de dimensie ‘Orientation towards Self vs Orientation towards Other’ enkel te wijten te zijn aan genreverschillen tussen de teksten, namelijk die van de Jobs- en die van de About us pagina’s. De uitkomsten lijken tussen Nederland en Singapore weinig te verschillen.

Zoals we al zeiden; wat fijn dat die ketens overal hetzelfde zijn!

Reageer: