Interculturele Communicatie

Presentaties BA-cursus, blok 2 2012-2013, Dep. Moderne Talen, Universiteit van Utrecht

Schrijf je in!

Dit innovatieve onderzoek is misschien wel de eerste in zijn soort: een onderzoek naar interculturele communicatie op websites, die claimen een expert te zijn op het gebied van interculturele communicatie, en daarom een master “interculturele communicatie” aanbieden aan hun studenten. Zodra jij dit onderzoek gelezen hebt, weet jij alles van wat deze sites doen om hun studie te verkopen.

Oke, nu je dit hebt gelezen, zul je wel denken, die prijzen hun onderzoek goed aan, waarom? Zijn ze echt zo vernieuwend of gewoon arrogant? Daar merk je dus al direct een cultuurverschil. In Engeland is het vrij gewoon om zo je studie aan te prijzen, hier in Nederland trekken we al snel een wenkbrauw op. “Die is wel erg vol van zichzelf”, denken we dan. Engelsen zijn minder bescheiden. Je (of moet ik u zeggen?) hebt het waarschijnlijk wel geraden: Wij hebben de culturele verschillen tussen de voorlichtingswebsites van de studie “Interculturele communicatie” van verschillende universiteiten uit Nederland, Duitsland en Engeland onderzocht.

We hebben hierbij gekeken naar directe en indirecte aanspreekvormen, referenties aan de lezer en de universiteit, (versluierde) zelfreclame en de helderheid van de eisenformulering.

Naar aanleiding van de resultaten op de onderzochte onderzoeksterreinen, komt ons onderzoek tot de conclusie, dat er wel degelijk verschillen zijn tussen de websites van de verschillende landen, maar dat de culturele bepaaldheid door de wisselende en niet generaliseerbare resultaten van ons onderzoek niet bewezen kan worden.

wereldbol

Reageer: