Interculturele Communicatie

Presentaties BA-cursus, blok 2 2012-2013, Dep. Moderne Talen, Universiteit van Utrecht

Smokers die younger

We zijn het er allemaal over eens dat roken slecht is voor je gezondheid. Toch zijn er mensen die een incidenteel sigaretje niet kunnen weerstaan. Overheden proberen rokers aan te moedigen te stoppen met roken en niet-rokers te ontmoedigen om te beginnen met roken. Maar hoe pakken ze dat precies aan?

In dit onderzoek zijn de waarschuwingsetiketten op sigarettenpakjes met elkaar vergeleken. We waren benieuwd hoe de consument wordt aangesproken en gewaarschuwd voor de gevaren van roken op de Amerikaanse, Europese, Zuid-Amerikaanse en Australische sigarettenpakjes? Worden negatieve gevolgen vaker als feit gebracht, (“Rokers sterven jonger”) of wordt er een mogelijkheid gebruikt, zoals “Roken kan schadelijk zijn”? Zijn negatieve gevolgen voor de roker zelf of voor degene die meerookt gebruikelijker? En wordt er vaker gewaarschuwd voor ziektes die roken veroorzaakt of bijvoorbeeld onvruchtbaarheid?

Door het vergelijken van de verschillende teksten kwam naar voren dat de Europese Unie het strengst is, ze gebruiken de meeste ‘directieven’, zoals “Bescherm uw kinderen!”. Opvallend was dat rokers zelf meer worden gewaarschuwd voor schadelijke effecten in Australië, Canada en de EU, terwijl Peru, Venezuela en de VS meer aandacht richten op het effect van roken voor de ‘mee-roker’. Daarnaast ziet Australië de toekomst van rokers het minst rooskleurig in: ze gebruiken in alle gevallen een feit als waarschuwing.

roken-946dc9b401

Reageer: